Ragdoll

Herkomst en kenmerken
De Ragdoll is afkomstig uit de Verenigde-Staten. De betekenis van zijn naam is “lapjespop”. Deze naam heeft hij te danken aan zijn ontspannen, slappe houding die hij zonder mopperen aanneemt. Om tot het ras te komen werden Pers, Birmaan en Burmees gemengd. Het ras dankt haar herkomst aan Ann Baker, zij liet in 1975 “Ragdoll” registreren als trademark.

Ragdoll is een forse kat met volle vacht, kraag, lange pluizige staart en ovaal- diepblauwe ogen. Een volwassen kater weegt tussen de 5 tot 10 kg, een volwassen poes weegt tussen de 3 tot 6 kg. Je hebt dus behoorlijk wat gewicht in de armen met deze lappenpop. De Ragdoll heeft halflang tot lang zijdezacht haar welke, geloof het of niet, amper verzorging nodig heeft. (éénmaal per week kammen volstaat). Een Ragdoll kitten wordt spierwit geboren en laat langzaam aan zijn ware kleuren zien. Een Ragdoll is pas uitgegroeid in gewicht en vachtkleur vanaf de leeftijd van drie jaar.

De vachtkleuren van de Ragdoll zijn Seal, Blue, Chocolate, Lilac, Red, Creme en Tortie, al deze kleuren komen ook in lynx voor.

De Ragdoll komt voor in drie hoofdvariëteiten, namelijk Colourpoint, Mitted en Bi-colour.

Colourpoint: Masker, oren, poten en staart zijn gekleurd. Lichaamskleur is lichter, crèmekleurig. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Een Colourpoint mag absoluut geen wit hebben.

Mitted: Mitted betekent gehandschoend. Bij een Mitted zijn de Points gekleurd. Daarnaast heeft de Mitted witte sokjes aan de voorpoten en hogere laarsjes op de achterpoten. Van de kin tot aan de staartinplant loopt een witte streep, de zogenaamde buikstreep. Sommige Mitteds hebben een witte bles op hun neus.

Bi-colour: Het masker is gekleurd, maar bevat een omgekeerde, witte “V”. Staart en oren zijn gekleurd. Kin, borst, buik en poten zijn wit.

Karakter
De Ragdoll is een heel aanhankelijke binnen kat. We merken uit ervaring dat een Ragdoll niet zeer vocaal is, maar wel als een hondje achter je aan loopt. Voorzichtigheid geboden bij het rondwandelen in huis dus 🙂 . Ze zijn sociaal en vooral nieuwsgierig, het ontvangen van bezoek of een pakketje gebeurt dan ook niet zonder hun inspectie. Een Ragdoll staat erom bekend een familiekat te zijn die zowel met kinderen, soortgenoten als andere huisdieren goed overweg kan.